Niezwykły chleb bez drożdży i jajek

Niezwykły chleb bez drożdży i jajek

Choć wiele osób nie wyobraża sobie życia bez chleba, wiele jest też takich, które nie mogą sięgać po pieczywo nawet od czasu do czasu. Niekiedy dzieje się tak z powodu dyskomfortu związanego z pracą układu pokarmowego. Często jednak sięganie po klasyczny chleb jest jednak znacznie bardziej niekorzystne dla zdrowia.

Podkreślenie słowa „klasyczny” nie jest jednak dziełem przypadku. Osoby, które, z różnych przyczyn nie mogą jeść typowego chleba, mogą zainteresować się przecież możliwościami, jakie otwiera przed nimi chleb bez drożdży i jajek. Warto przyjrzeć się mu bliżej, bo lista jego zalet jest imponująca.

Zdrowie na początek dnia

Zdrowy chleb bez mąki, drożdży oraz jajek smakuje świetnie bez względu na porę dnia. To jednak sięganie po niego rano okazuje się rozwiązaniem najbardziej wartościowym. Obfituje on nie tylko w witaminy A, C oraz E, ale również w niacynę, tiaminę, kwas foliowy i szereg niezbędnych minerałów. Chleb bez jajek to zatem skarbnica cynku, żelaza, fosforu oraz magnezu. Chleb w tym nietypowym wydaniu jest też wolny od glutenu, co sprawia, że staje się dostępny dla wielu osób, które do niedawna były przekonane o tym, że pieczywo znajduje się poza ich zasięgiem.

Ile zyskamy na zdrowym chlebie?

Chleb bez mąki i drożdży jest często opisywany jako chleb długoterminowy. Rzeczywiście, posiada imponującą wytrzymałość, dzięki której możemy sięgać po niego przez długi czas. Jest przy tym nie tylko smaczny i zdrowy, ale również sycący i to nawet pomimo tego, że nie zawiera cukru i dużych ilości węglowodanów. Jest świetnym sposobem na zastrzyk energii, przydaje się przy tym nie tylko osobom pracującym umysłowo, ale również tym, które wykonują ciężką pracę fizyczną. Warto zainteresować się nim także dlatego, że nie jest produktem wysokokalorycznym, co jest znakomitą wiadomością dla osób odchudzających się.