Bez względu na to, czy nie wyobrażamy sobie życia bez chleba, czy też jemy go tylko od czasu do czasu, pytani o jego skład nie mamy wątpliwości, że bazuje on na drożdżach i jajkach. Wiele osób jest zdania, że to właśnie te składniki mają decydujący wpływ na wyjątkowość chleba.
Niestety, one też sprawiają, że chleb może być szkodliwy dla wielu osób. Na szczęście, na sklepowych półkach coraz częściej pojawia się chleb bez drożdży i jajek znany też jako zdrowy chleb. Jego analiza uświadamia zresztą, że nazwa ta nie jest wyłącznie chwytem marketingowym.
Chleb bez drożdży – podstawowe informacje
Osoby, które sięgają po raz pierwszy po chleb bez jajek i drożdży zwykle pytają przede wszystkim o jego kaloryczność. Ta jest przeważnie niższa od kaloryczności chleba w klasycznym wydaniu. Nie zawsze jest jednak taka sama, a kluczowe znaczenie wydaje się mieć to, co wykorzystano jako zamiennik podstawowych składników. Nie oznacza to zresztą, że chleb długoterminowy jest mniej syty. Przeciwnie, wiele jego odmian jest opisywanych jako bardziej wartościowe pod tym kątem, co wyjaśnia, dlaczego tak wiele osób po nie sięga.
Chleb bez drożdży a zdrowie
Wpływ chleba bez drożdży na zdrowie nie zawsze jest taki sam. Znalezienie informacji o jego zaletach nie powinno jednak zająć nam wiele czasu. Tu na pierwszy plan wysuwa się to, że jego jedzenie obniża poziom cukru we krwi. Nie bez znaczenia jest jednak również to, że chleb długoterminowy może poprawić pracę jelit.
Jest bezpieczny dla osób, które nie tolerują niektórych związków glutenu, sięga się po niego chętnie jednak również dlatego, że mamy do czynienia z chlebem bogatszym w witaminy i minerały niż jego klasyczny odpowiednik. Przez pewien czas o problemie z nim związanym można było mówić w kontekście jego ograniczonej dostępności. Dziś jednak nie jest to wcale aż tak poważne utrudnienie.